Leestijd: 7 minuten | Gepubliceerd: 25 maart 2017

Design je eigen website zonder webdesigner

Je hebt besloten dat je een website nodig hebt. Wij denken dan dat je waarschijnlijk nieuwe bedrijfsplannen hebt of je wilt een persoonlijke website hebben waarop je bijvoorbeeld vakantiefoto’s kan delen. Al deze informatie kan je natuurlijk ook gewoon op Facebook zetten, maar je wilt juist betrouwbaar en waarheidsgetrouw overkomen voor je bezoekers. Je hebt dus een website nodig. Er is alleen één klein probleempje: je hebt niet de financiële middelen om te investeren in een webdesigner.

Wij gaan je helpen! In dit blog schrijven we over 3 verschillende methodes om snel en goedkoop een website te ontwerpen. Mocht je behoefte hebben aan meer informatie neem dan contact met ons op.

Website: Doel bepalen!

De eerste stap bij het bouwen van je website is om niet meteen te beginnen met ontwerpen. Seriously! You need a plan first! Dus stel jezelf de volgende drie cruciale vragen:

  1. Wat is het doel van je website (wat wil je ermee bereiken)?
  2. Wie zijn de bezoekers van je website?
  3. Waar komt het ‘verkeer’ vandaan?

Je zal waarschijnlijk denken dat deze vragen geen betrekking hebben op jouw website. Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk beginnen met het bouwen van de website. Maar het is echt heel handig om bovenstaande vragen te beantwoorden. Het kan je een hoop werk schelen op de langere termijn. Neem dus de tijd om de vragen te beantwoorden.

Allereerst moet je dus weten wat het doel is van je website. Wat wil je dat je bezoekers doen? Iets kopen? Contact opnemen? Wil je (en je product) betrouwbaar overkomen? Na deze vraag kan je gaan kijken naar ‘wie’ je bezoekers zijn. Worden het toekomstige werknemers? Of thuiswerkende moeders? Probeer dus te beantwoorden wie je doelgroep is. Het beantwoorden van deze vragen zal je helpen om een content strategie op te stellen en je webdesign daarop te baseren.

Waar komt je verkeer vandaan? Veel beginnende website eigenaren denken dat het verkeer vanzelf zonder enige moeite op gang komt. Denk hier nog eens goed over na. Is dit wel zo? Niet alleen zal het helpen bij de promotie van je website maar het laat je ook nog eens kritisch kijken naar je webdesign.

En nu over hoe je werkelijk je eigen website kan ontwerpen:

Huur een webdesigner

Het is natuurlijk voor de hand liggend dat je een webdesigner inhuurt als je zelf geen webdesigner bent. Het zijn in feite drie stappen:

  1. Je bereid je content voor en schrijft specificaties
  2. De designer volgt je instructies en maakt er iets moois van
  3. Je stuurt dit naar een Front-end ontwikkelaar en deze stuurt de voltooide code terug. Deze code kan je dan uploaden op je server.

Mocht je moeite hebben om een de perfecte webdesigner te vinden, maak dan gebruik van diensten zoals: Sitedeals of Fiverr.com

Het nadeel van deze sites is dat het alsnog veel geld kan kosten. Dit is vooral het geval als je een bekendere (en dus duurdere) designer inhuurt. Daarnaast is het soms onhandig omdat je zelf de content moet uploaden en de designers vaak in het buitenland wonen, dus Engels spreken.

Design It Yourself: leer net genoeg

Een veel goedkopere optie is om het allemaal zelf te doen. Voordat dit in een ramp eindigt, doe eerst onderzoek naar het ontwerpen van websites. Check tutorials en blogs over webdesign en over hoe je veel voorkomende problemen moet oplossen.

Na het ontwerpen van een aantal wireframes over hoe je je content eruit wil laten zien is het tijd om de hi-fidelity mockup te maken. Hiervoor kan je apps zoals Photoshop of Sketch voor gebruiken. Zelf raden we je aan om Sketch te gebruiken. Sketch is vooral handig voor beginnende designers omdat je je interface consequent kan houden zonder al te veel inspanning. Zodra je lettertypes en kleuren opslaat in herbruikbare stijlen, kan je deze overal in je bestand toepassen. Dit zorgt ervoor dat je maar een paar fonts hebt waardoor alles er consequent uitziet.

Dit kan allemaal veel tijd in beslag nemen, helemaal als je totaal (nog) geen ervaring hebt met webdesign. Hier een paar tips:

  1. Wees consequent. Maak gebruik van Sketch om je hiermee te helpen. Je hebt niet meer nodig dan 2 a 3 verschillende fonts en 2 verschillende kleuren.
  2. Maak gebruik van een grid (rooster) systeem. Sketch heeft er één ingebouwd en je kan deze bekijken bij View Layout settings.
  3. Laat wat ruimte open. Onze mening is dat meer witruimte altijd betere resultaten produceert dan minder witruimte.
  4. Het is een goed idee om te kijken naar andere websites voor inspiratie. Maar kopieer niet de gehele website!

Gebruik een template

Mocht je niet zelfverzekerd genoeg zijn om je eigen design te maken, maak dan gebruik van een bestaand design. Voordeel hiervan is dat je geen extra kosten maakt naast het aanschaffen van de template. Nadeel van deze optie is dat je niet de enige bent met dit design. Natuurlijk zullen er wel kleine verschillen zijn omdat je de template wel iets kan aanpassen maar het onderliggende design zal nog steeds overduidelijk ook op andere websites te vinden zijn.

Er zijn verschillende systemen waarop je een template kan ontwikkelen en uitvoeren. De meest populaire is WordPress, die open source en gratis is zolang je een eigen server hebt. Daarnaast zijn  er nog Shopify, SquareSpace, Tumblr, Ghost, Drupal en nog een aantal anderen. Een WordPress thema is normaal gesproken rond de 40 euro, maar dit kan in sommige gevallen oplopen tot 200 euro. Deze optie is vooral handig voor mensen die goed kunnen omgaan met de technische kant van webdesign.

Om een middenweg te kiezen tussen je eigen ontwerp en een standaard ontwerp  kan je een ontworpen template (normaal PSD of sketch) bron bestand zoeken en pas je deze aan. Op deze manier heb je veel meer controle over het eindresultaat, zonder het gedoe om de hele website te ontwerpen. Als je klaar bent, stuur het design naar onze HTML conversie afdeling en je kan heel snel live met je eigen ontworpen website!

Bas ten Broeke
Wij zijn er voor al jouw vragen

Neem contact op als je vragen hebt over het blogartikel of als je een bijzonder project hebt waarbij onze expertise van pas kan komen. Wij staan klaar om je verder te helpen!

    verplicht
    verplicht
    verplicht